profil

Sunt Alina, om cu multe roluri in viata asta :), intr-o continua explorare si invatare, despre mine si despre altii, cu drag de oameni – am lucrat peste 14 ani in Resurse Umane – acum continui dragul de oameni in calitate de coach.

Despre coaching sunt multe de spus: este despre tine, despre ascultare, despre descoperire, despre prezent si viitor, despre cum sa luam anumite decizii, despre cum sa ne luam viata in maini cu adevarat, despre sinceritate cu noi insine, despre multe altele.

Pentru mine, coaching-ul este despre viata noastra si cum vrem sa o traim, fie ca e vorba de viata profesionala sau cea personala, fie ca e vorba de chestiuni pe care le consideram oarecum marunte, dar ne framanta, sau vorbim de lucruri marete pe care le exploram in ideea de a vede cum le putem implementa.

Afacerea mea in imagini

office
dreaming

Care este super-puterea ta?

Sa ascult cu inima si sa pun acele intrebari care sa te duca intr-o zona de auto constientizare (cu tot ce rezulta in urma acesteia)

Cand ai realizat ca iti doresti propria afacere?

In liceu:) Imi doream sa fiu psiholog, sa am cabinetul meu, unde sa vina oamenii sa stea pe canapea, cum vedeam in filmele americane. M-a purtat viata pe alte carari, cumva legate de domeniu, si intotdeauna cu activitati care implicau ascultarea celorlalti, dorinta de a le fi alaturi si de a-i ajuta sa-si rezolve dilemele, sau macar de a le crea spatiul necesar sa isi spuna pasul, dorintele.
20 de ani mai tarziu, sunt exact acolo unde mi-am dorit, doar ca nu cu titulatura de psiholog, ci cu cea de Certified Coach (ACC si ECPC), as putea spune ca mi se potriveste mult mai bine, imi place sa privesc mai mult spre viitor 🙂

Cand ai simtit pentru prima oara ca prinzi aripi, ca esti incurajata, ca poti deveni ce vrei tu sa devii?

Aripi am tot primit in ultimii 3 ani, dar 2018 a fost esential, ca am "indraznit" sa renunt la jobul fain si stabil pe care il aveam si sa merg fully pe calea antreprenoriatului. In primul rand sotul meu a fost cel care m-a sustinut, din toate punctele de vedere. Evident si restul familiei, prietenii si dragii mei clienti.

Iti amintesti ce voiai sa te faci cand erai micuta?

Mica mica, am trecut prin tot felul de meserii: medic, croitoreasa, profesoara de franceza, psiholog - asta a fst deja la liceu si de acolo s-au conturat multe experiente care m-au adus unde sunt azi.

Cui se adreseaza produsele si serviciile tale?

Coaching-ul este pentru oricine isi doreste sa isi asume rolul de creator al propriei vieti. Suna grandios, dar uneori o sesiune de coaching despre lucruri absolunt marunte si banale poate aduce o lumina noua in viata de zi cu zi, si poate debloca un set intreg de "piedici" pe care suntem experti sa ni le scoatem in cale si sa le intretinem in ganduri.
Auto asumarea e insa de baza daca vrei sa lucrezi cu mine 🙂

Cum ii bucura pe ceilalti afacerea ta?

Am tot felul de reactii dupa cate o sesiune de coaching: de usurare, de eliberare, de clarificare, contemplative. Cert este ca fiecare client in parte simte ca a "castigat" ceva pentru el in aceea sesiune, si multumirea lor de la finalul discutiei, momentele de AHA prin care trec uneori, sunt semne ca mergem in directia buna.

Dupa ce valori se ghideaza afacerea ta?

Autenticitate (merge mana in mana cu vulnerabilitatea), dorinta de evolutie personala, curaj sa iti asculti inima.

Poate putin tabu, dar ai reusit sa gasesti un echilibru intre familie si afacere? Vrem si noi sa stim cum.

L-am gasit, l-am pierdut, il caut, il gasesc si il pierd iar 🙂 E ca un joc continuu. Ce am observat insa ca ma ajuta este sa imi setez clar un timp alocat strict familiei - pt mine e pe primul plan. Cu timpul ramas jonglez mult. Ma ajuta sa-mi reamintesc de ce fac ce fac, ce primesc eu din asta, cum ma dezvolt, pe cine ajut, cum ii impactez pe altii. Astea is chestiile care uneori ma tin treaza seara tarziu, ca sa mai invat, sa mai construiesc, sa evoluez.
Am invatat sa imi asum alegerile facute, prioritizarea facuta, uneori aleg clientul, dar uneori aleg familia (sau pe mine, si refuz clientul). Evident incerc sa impac pe toata lumea, dar cum ziceam, e un joc continuu asta, nu e ceva care functioneaza fix la fel de fiecare data.
Imi ascult nevoile.

Ce consideri ca a contribuit mai mult la crearea si dezvoltarea propriului business: educatia pe care ai primit-o in cadrul institutiilor de invatamant sau autoeducatia antreprenoriala, la care ai contribuit tu, prin propria formare? De ce?

Ambele, evident in mai mare masura ce am invatat pe cont propriu, alegerile pe care le-am facut in materie de auto educare. Pentru ca ce se preda in sistemul de invatamanat de stat te pregateste intr-o prea mica masura pentru realitatea din piata. Vad foarte tare nevoia de a ne lua educatia in maini, mai ales la nivel de adulti, avem libertatea sa ne re-educam, sa ne formam exact pe zona care ne intereseaza si sa alegem acea educatie care ne ajuta sa facem fata realitatii antreprenoriale in desfasurare.

Care au fost cele mai mari provocari la inceput?

Aceleasi care sunt si acum: sa imi dau seama ca in primul rand fac asta pentru mine, pentru valorile mele. Sa ma inteleg pe mine, sa ma cresc. Apoi sa-mi inving teama de a ma arata vulnerabila in fata oamenilor - mare lucru, work in progress 🙂
Apoi si chestiile de ordin mai pragmatic, sa invat partea de auto promovare, sa descurc itele Facebook-ului, sa gasesc contabila buna si draga, sa invat cand sa ma opresc din cercetat si sa ma apuc de implementat 🙂

Cum apreciezi nivelul pietei locale/regionale pe sectorul tau?

Cu mare potential, oarecum nedescoperit inca, datorat in mare parte faptului ca inca nu exosta o cunoastere adecvata a ceea ce inseamna coaching-ul, la ce sa te astepti, ce sa cauti, cum sa decizi daca ti se potriveste sau ai nevoie de altceva. Mai incerc sa explic periodic unele aspecte pe blogul meu, sau pe pagina de Facebook 🙂

Care au fost cele mai mari provocari in afacerea ta pana acum?

Sa imi inteleg valoarea, ca intr-un oarecare fel, eu sunt produsul afacerii mele. Sa ma pozitionez corect pe piata din punct de vedere al pretului. Sa imi acord flexibilitate si adaptare, sa nu consider ca o data lucrurile facute intr-un fel, asa vor continua mereu, ci sa imi dau voie sa ma adaptez atat la schimbarile produse in mine, in constientizarea valorilor mele si in piata.
Sa imi inving teama de auto promovare, sa inteleg ca nu ii pot ajuta pe toti.
In general, sa lucrez cu temerile, simt ca de aici ne provin blocajele din business 🙂

Care sunt proiectele tale de viitor?

Sa ma cresc pe mine ca om, ca sa ii pot insoti si pe altii pe drumul lor de crestere. Imi doresc mult sa contribui si la educarea pietei in ceea ce priveste coaching-ul, sa inteleaga cand e momentul sa mergi la coach sau cand trebuie sa mergi la un alt specialist (psiholog, trainer, mentor), ma gandesc la niste workshops pe tema asta.

Ce sfat ai sa le dai femeilor care doresc sa-si deschida propria afacere?

Sa creada tare in ele, sa caute si sa ceara ajutor, indrumari, sa aiba o viziune cat mai clara asupra ceea ce isi doresc, sa isi dea ragaz ca lucrurile sa se intample, sa persevereze, sa fie dispuse sa aiba si esecuri, sa "give their best", sa nu caute perfectiunea, sa nu se compare la modul autocritic cu altii care poate au ani de zile de experienta in spate, sa interactioneze si cu alti antreprenori, la modul f sincer, sa simta ca nu sunt singure pe drumul acesta.
Mai ales sa creada in visul lor, sa-si asculte instinctul.
Si sa vina la o sesiune de coaching, sa vada daca asta le-ar putea ajuta in demersurile lor 🙂
Website http://www.springyourlife.com/
Facebook https://www.facebook.com/SYLCoaching/