index

Detin o ferma piscicola, certificata ecologic. Pastravaria se afla pe raza satului Bologa, comuna Poieni, pe un teren in suprafaţa de 3.800 de metri patrati. Avem 15 bazine exterioare si o statie proprie de incubaţie, cu o capacitate de 300.000 de icre, aduse din Danemarca, unde se urmareste pastravul inca din stadiul de icra. Investitia totala in pastravarie se ridică la 700.000 de euro, suma care provine din fonduri proprii si din fonduri europene. Pastravii primesc numai hrana ecologica  din Austria, dar pentru a avea un gust deosebit, pastravul mai are nevoie de apa curgatoare proaspata tot timpul, iar pastravaria este alimentata cu apa din raul Hent, care este unul de munte, si care are una dintre cele mai bune ape din tara, conform probelor de laborator.

Afacerea mea in imagini

22046750_1840503802928435_2724379193931638436_n
38492629_2011767862468694_1250497152912719872_n
40581452_2039080866404060_1968162492739747840_n
44564522_2066617490317064_3232777770090102784_o

Cine esti si in ce crezi?

Cred intr-un lucru bine facut. Garantia unui lucru bine facut asigura continuitate pe termen lung.

Cand ai realizat ca iti doresti propria afacere?

Dintotdeauna am avut un spirit antreprenorial. Tendinţa în creştere a românilor de a mânca sănătos m-a făcut sa pun pe picioare o păstrăvărie, unde peştii nu sunt trataţi cu antibiotice şi sunt hrăniţi cu mâncare ecologică.

Cand ai simtit pentru prima oara ca prinzi aripi, ca esti incurajata, ca poti deveni ce vrei tu sa devii?

Costatând că în România este din ce în ce mai puternică tendinţa de a mânca sănătos, am înscris păstrăvăria în programul de certificare ecologică. Atunci am simtit ca putem sa ne diferentiem pe piata, aducand in atentia clientilor un produs sanatos, care poate fi consumat de intreaga familie (bebelus in diversificare, etc).

Cat de departe ai avansat in realizarea acestei motivatii?

In momentul de fata, proiectul este finalizat 100%. Clientela e formată din persoane fizice, dar şi din grădiniţe, şcoli private şi am început degustările la mai multe restaurante din Cluj-Napoca. Una din particularitatile noastre o reprezinta faptul ca livram pastrav la domiciliul clientului. Momentan, acest serviciu il avem valabil pentru zona Transilvaniei.

Cui se adreseaza produsele si serviciile tale?

Ne adresam tuturor persoanelor interesate de un stil de viata sanatos. Dupa cum spuneam, avem atat clienti persoane fizice, interesate de o alimentatie sanatoasa pentru familiile lor, cat si restaurante care pun accent pe produse de calitate.

Ce produse si servicii ofera afacerea ta?

Avem in portofoliu pastrav certificat ecologic si pastrav afumat certificat ecologic.

Cum ii bucura pe ceilalti afacerea ta?

Partenerii nostri sunt incantati de produs, dat fiind faptul ca suntem singura sursa de pastrav certificata ecologic din Romania.

Ce nevoi realizeaza produsul/serviciul tau?

Nevoia de a manca sanatos, ceea ce mi se pare cel mai important. Cunoastem cu totii ca alimentatia este foarte importanta.

Cui se adreseaza afacerea ta?

Ne adresam tuturor persoanelor interesate de un stil de viata sanatos. Dupa cum spuneam, avem atat clienti persoane fizice, interesate de o alimentatie sanatoasa pentru familiile lor, cat si restaurante care pun accent pe produse de calitate.

Dupa ce valori se ghideaza afacerea ta?

Calitate si transparenta.

Care este criteriul pe care iti alegi furnizorii? Sprijini in vreun fel producatorii locali?

Prin certificare ecologica, suntem obligati sa colaboram doar cu furznizori care au certificat ecologic. Daca sunt producatori locali, cu atat mai bine.

Ce consideri ca a contribuit mai mult la crearea si dezvoltarea propriului business: educatia pe care ai primit-o in cadrul institutiilor de invatamant sau autoeducatia antreprenoriala, la care ai contribuit tu, prin propria formare? De ce?

Si una si alta. Educatia primita in cadrul sistemului de invatamant a creat o baza pe fundatia careia am reusit sa-mi aduc aportul personal, prin toata experienta acumulata de-a lungul timpului, lucrand in cadrul diverselor corporatii.

Daca ai putea sa te caracterizezi in trei cuvinte, care ar fi acelea?

Ambitioasa, perseverenta, adepta echilibrului.

De ce ai ales acest domeniu si care sunt, in doua cuvinte, avantajele si dezavantajele lui in Romania anului 2018?

Am ales pastravul ecologic, dat fiind faptul ca nu exista alta ferma certificata ecologic in Romania. Dezvantajul ar fi perioada lunga de implementare si costuri crescute de productie, comparativ cu fermele obisnuite.

Cum apreciezi nivelul pietei locale/regionale pe sectorul tau?

Este o piata in crestere, produsele certificate ecologic fiind din ce in ce mai cerute.

Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?

Au fost multe momente dificile, pe care le-am depasit datorita seriozitatii si perseverentei in tot procesul de implementare.

Ai avut un plan de afaceri inainte de a deveni antreprenoare? Daca nu, prin prisma experientei pe care o ai acum, ce crezi ca era obligatoriu de luat in considerare inca dinainte de a porni efectiv afacerea?

Inainte de a porni la drum intr-o afacere, este indicat sa iei in calcul toti indicatorii care pot duce la bun sfarsit proiectul: sursele financiare, timpul alocat, cunostintele avute despre domeniul pe care vrei sa-l dezvolti, cunostinte despre managementul implementarii proiectelor pe fonduri europene (in cazul in care se vrea accesarea acestor fonduri), motivatia din spatele afacerii, obiectivul precis, valorile personale si ale business-ului etc.

Care au fost cele mai mari provocari in afacerea ta pana acum?

Mentinerea calitatii produsului, mentinerea certificarii ecologice si mentinerea afacerii pe un trend ascendent.

Cum apreciezi sustinerea statului oferita tinerilor intreprinzatori?

Orice sustinere este binevenita. In prezent statul ofera ajutor in cazul in care vrei sa dezvolti o afacere, prin diverse programe.

Ce propunere de imbunatatire a legislatiei sau a cresterii sprijinului statului ai pentru stimularea dezvoltariii mediului de afaceri?

Mentinerea unei continuitati in aplicarea legilor fiscale.

Cu ce se completeaza meseria ta in timpul liber?

Cu statutul de sotie si mama a unui bebelus de 10 luni.

Care este momentul tau preferat al zilei?

Seara, cand doarme copilul, pot sa-mi pun in ordine gandurile, sa revizuiesc activitatea din ziua respectiva, sa-mi planific agenda pentru ziua urmatoare, sa petrec timp de calitate impreuna cu sotul meu.
Website http://pastravariabologa.ro/
Facebook https://www.facebook.com/pastravariabologa/

Adresa

La iesire din sat Bologa, jud Cluj