43032659_761609657505886_4899840584111357952_n

Sunt mamica a 3 copilasi, cu background de IT, de origine din Timisoara si antreprenor de 1 an. In trecut, am lucrat si ca freelancer pe o perioada de 2 ani si in acest timp am avut ocazia sa dezvolt site-ul de prezentare a brandului Principe de Azahar, proaspat sosit in Romania. Mi-au placut produsele, le-am achizitionat ulterior de-a lungul timpului pentru diverse momente speciale sau cadouri deosebite, iar in 2017 am luat decizia de a face echipa cu importatorul pentru a le promova si comercializa unui public mai larg din Romania, si in sistem en-detail.

Afacerea mea in imagini

JE9B0102-Edit
grup-otet
ulei-otet-vanilie-zahar
vin-sec-de-portocale
vin-de-portocale-invechit-in-stejar
vin-de-rodie
46645608_2357771610931023_4678289283172270080_n
cos-PrincipedeAzahar
rodie_nunta

Cand ai realizat ca iti doresti propria afacere?

Am lucrat ca freelancer in paralel cu jobul de Web Programmer, iar apoi din postura de proaspata mamica. Din 2015 am inceput sa-mi doresc tot mai mult sa implementez proiecte proprii, online. Aceste dorinte mi-au indreptat pasii, usor usor, spre decizia din 2017 de-a distribui si promova produsele Principe de Azahar, primul proiect e-commerce al firmei GBAK Solutions. Vor urma si altele, cu siguranta!

Cand ai simtit pentru prima oara ca prinzi aripi, ca esti incurajata, ca poti deveni ce vrei tu sa devii?

Cam tot timpul am fost incurajata in demersurile mele. Am avut familia langa mine si prieteni care m-au sustinut cum au putut, chiar si cu un sfat sau vorba buna. Sunt foarte norocoasa!

Iti amintesti ce voiai sa te faci cand erai micuta?

🙂 Da, imi amintesc foarte bine ce raspundeam la toata lumea care ma intreba "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?"; "Vreau sa devin doctorita! Sa ajut oamenii! Sa am un birou mare si oamenii sa vina la mine cand au o problema"
Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, am descoperit calculatoarele, apoi internetul, iar apoi programarea si marketingul online. Imi place antreprenoriatul si oarecum este tot despre a ajuta oamenii.

Cat de departe ai avansat in realizarea acestei motivatii?

Cui se adreseaza produsele si serviciile tale?

Produsele Principe de Azahar nu sunt despre cantitate, ci despre calitate, experienta si autenticitate. Sunt produse realizate in editii limitate si in cantitati limitate pentru toata piata internationala, nu numai pentru Romania. Prin urmare, clientul meu este o persoana deschisa catre inovatie, iubeste noile experiente si produsele atipice, are un venit mediu spre ridicat, iar nivelul de educatie este elevat.

Ce produse si servicii ofera afacerea ta?

Un loc aparte si foarte important il ocupa gama de vinuri: vin de rodie dulce, vin de portocale invechit in stejar, vin de portocale sec si vin de lamaie. Pe langa acestea, pentru iubitorii de gastronomie din Romania aducem pe piață si produse deosebite, de calitate superioară, care constituie o alternativă importantă în materie de condimente, sare, zahăr, otet, ulei, marmeladă etc., produse gourmet, care ii va ajuta sa realizeze preparate cu gusturi magnifice.

Ce nevoi realizeaza produsul/serviciul tau?

Nevoia de produse de calitate superioara, naturale, rafinate si unice. Romania este o tara iubitoare de gastronomie si producatoare de vin, chiar vin foarte bun, doar ca exportam foarte multe produse de calitate si importam mult produse mai putin calitative. Eu impartasesc dragostea romaniilor pentru bun si frumos si consider ca meritam tot ce e mai bun sa si consum, nu numai sa producem si sa exportam.

Care este criteriul pe care iti alegi furnizorii? Sprijini in vreun fel producatorii locali?

Da, doresc sa sprijin producatorii locali. In acest an, al doilea de activitate voi incepe o serie de parteneriate cu producatori locali pentru diversificarea sau completarea gamei de cadouri.

Cum se impaca statutul de antreprenoare cu cel de sotie si proaspata mamica?

Se impaca perfect cand sunt organizata. Sunt mamica de 3 copii (5 ani, 3 ani si 1 an), sotie si antreprenoare de 1 an de zile. In acest an, impartirea timpului intre cele 3 statuturi a fost una dintre provocariile continue cu care m-am confruntat.

Poate putin tabu, dar ai reusit sa gasesti un echilibru intre familie si afacere? Vrem si noi sa stim cum.

Rezolvarea a fost organizarea. Organizarea timpului copiilor sa aibe activitati, un program bine stabilit si timp cu noi parintii. Apoi organizarea timpului pentru familie, distractii si cumparaturi si, apoi. organizarea task-urilor pentru business astfel incat sa rezolv intre 3-5 task-uri zilnic. Echilibrul a aparut in timp, pentru mine personal, mai mult in aceste ultime luni, odata cu cresterea fetitei mai mici.

Ce consideri ca a contribuit mai mult la crearea si dezvoltarea propriului business: educatia pe care ai primit-o in cadrul institutiilor de invatamant sau autoeducatia antreprenoriala, la care ai contribuit tu, prin propria formare? De ce?

Luarea deciziei de-a avea propriu business si dezvoltarea lui ulterior, a contribuit foarte mult autoeducatia antreprenoriala.

Care au fost cele mai mari provocari la inceput?

Cele mai mari provocari la inceput au fost trecerea de la mindset-ul meu de angajat la cea a unui antreprenor; si lipsa abilitatiilor de a vinde, frica de a fi respinsa, de a mi se raspunde NU.

Ai avut un plan de afaceri inainte de a deveni antreprenoare? Daca nu, prin prisma experientei pe care o ai acum, ce crezi ca era obligatoriu de luat in considerare inca dinainte de a porni efectiv afacerea?

Nu am avut un plan de afacere. Drumul spre obiectul tau e mai usor si mai rapid de atins daca ai un plan de afaceri.

Care au fost cele mai mari provocari in afacerea ta pana acum?

Eu. Sa explic! Orice afacere urmeaza viziunea si directia care o da antreprenorul. Cele mai mari provocari in acest prim an au fost lucrul cu mine insami, sa imi rezolv fricile, sa imi depasesc limitele, sa imi deblochez ideile, sa invat sa fiu antreprenor, sa imi schimb mindset-ul. Iar in momentul cand reuseam sa rezolv un blocaj, sa schimb o convingere, se rezolvau si alte lucruri in afacere.

Cum apreciezi sustinerea statului oferita tinerilor intreprinzatori?

Nu am fost in aceasta situatie, dar am prieteni apropiati care au abordat programul Start-Up si chiar le-a fost de un real ajutor, iar planul lor de afacere s-a transformat intr-un business profitabil. Consider ca depinde foarte mult de tineri intreprinzatori care obtin sustinerea statului printr-un program sau altul. Daca acestia nu stiu ce vor sau cum sa obtina ce vor, orice ajutor de la stat nu este suficient pentru a reusi. Totul porneste de la antreprenor.

Care sunt proiectele tale de viitor?

Crearea de seturi cadou, in parteneriate cu diferiti antreprenori din Romania, pentru a avea o oferta specifica zilelor speciale de peste an (8 Martie, Pasti, Craciun, Nunta, Zi de nastere, Aniversare corporate, etc).
Extinderea comercializari produselor in tarile limitrofe Romaniei, Bulgaria ar fi prima mea optiune.

Cu ce se completeaza meseria ta in timpul liber?

Cu calatoriile in diferite destinatii si cu diferite mijloace de transport (cerinte de la fiul meu), activitatiile cu copii si mersul in parcuri, cat mai multe parcuri.

Ce sfat ai sa le dai femeilor care doresc sa-si deschida propria afacere?

Sa nu ezite prea mult. Daca le place ce fac si vor sa faca doar asta, pot incerca sa isi deschida propria afacere. De ce zic "pot incerca"? Pentru ca multe nu ne facem curaj sa deschidem alte usi, spunandu-ne ca poate acum nu e momentul sau ca nu stim cum sa facem asta. Dar uitam ca doar incercand, aflam raspunsurile si rezolvam obstacolele.

Care este momentul tau preferat al zilei?

Dimineata. Atunci am cea mai multa energie, rezolv cele mai multe lucruri, dar trece si cel mai repede. 🙂

Cum te simti ca antreprenoare in Romania?

Foarte ok. Am intalnit niste oameni foarte deschisi, binevoitori. Am primit sfaturi si am fost ajutata la rezolvarea problemelor. Dar mai ales imi plac comunitatiile formate de antreprenoare si viitoare antreprenoare.
Facebook https://www.facebook.com/cristina.bujanca
https://www.facebook.com/principedeazahar/
https://www.facebook.com/GBAKSolutions/

Adresa

Depozit: Strada Industriilor 15, Chiajna, Ilfov