Om simplu si mama de doua minuni, mi-am propus sa „coloreaz inceputuri”. Activitatea mea se axeaza pe doua dicretii, diferite si totusi din aceeasi zona. Ambele activitati s-au nascut din nevoile mele de mama:
?️ ca Doula postpartum incerc sa ajut proaspetele mamici din Cluj-Napoca sa treaca mai usor peste greutatile si schimbarile aparute in viata lor dupa marea intalnire cu bebelusul. In linii foarte generale, am grija ca mamei sa-i fie bine emotional, fizic si informational. Mi-am propus sa colorez inceputurile proaspetelor mamici, ca ele sa aiba resurse de a colora inceputurile vietii copiilor lor.
?️Minu Busy Box sunt niste materiale educationale gandite initial pentru copiii mei. La granita dintre carti si jucarii, mi-am propus sa ajute copilul sa-si dezvolte motricitatea fina, sa-si insuseasca notiuni de baza, sa fie luate in calatorii, spitale si pe unde se mai plictisesc copiii, dar in acelasi timp sa le permita mamelor sa pregatesca cina fara vreun copil agatat (la propriu) de picior.
Afacerea mea in imagini
Cine esti si in ce crezi?
Sunt un om simplu, teoretic mama de doi, practic copil cumva.Cred in puterea noastra de a-i ajuta pe cei din jur si cand spun asta nu ma refer la actiuni grandioase, ma refer la supa calda pe care o putem duce unei prietene, proaspata mamica, ma gandesc la o jumatate de ora in care sa stam cu cineva care se simte depasit de ce se intampla si sa nu spunem nimic, doar sa fim acolo, prezenti 100%.
Cred totodata ca exista acea activitate pe care chiar iubesti sa o faci, sa te culci doar ca sa ai randament si ziua urmatoare, desi ai sta pana dimineata sa lucrezi.
Cred in visurile mele din copilarile, pentru ca "mamicia" mi-a amintit de ele.
Cred in educatie si ca e mult mai eficient sa invatam in joaca.
Cred ca pot colora inceputuri.
Cred ca o mama fericita are copii fericiti.
Care este super-puterea ta?
Oare trebuia sa sar peste aceasta intrebare? Nu am nici o super-putere. Au fost momente in viata cand am avut super puteri, acum cand mi le amintesc ma gandesc ca nu stiu cum am reusit sa raman in picioare. Si cred totusi ca de fiecare data ma tinea Dumnezeu de mana. Sau cel putin, asa imi place sa cred.Cand ai realizat ca iti doresti propria afacere?
Initial am facut activitati educative pentru copiii mei. Cumva lumea din jur a venit cu ideea de afacere pe baza a ceea ce vedeau ca fac eu. A durat destul de mult sa "invat" cum sa fac partea grafica, insa eram in concediul de crestere a copilului si nu ma simteam foarte presata. Vroiam doar sa vad ce iese. Si a iesit. Imi doresc si-mi doream propria afacere cand am inteles ca nu sunt genul de angajata care sa "indrazneasca" sa se ceara de la serviciu de cate ori se imbolnaveste copilul (x 2 copii). Cand m-am prins ca nu-mi mai permit sa stau la job peste program pentru ca se inchide gradinita, iar copiii mei nu au bunici aproape. Si cand am aflat cat de frumos e sa faci ceva cu drag.Iti amintesti ce voiai sa te faci cand erai micuta?
Ooo, daaa. Daca primeam intrebarea asta acum 10 ani, nu stiam raspunsul. Am uitat multa vreme visurile mele din copilarie. Pana camd am devenit mama. Atunci, incet - incet au iesit toate la suprafata: initial vroiam sa fiu educatoare. Apoi invatatoare. Apoi desenatoare. Apoi preot (nu preoteasa, nu radeti tare). Iar apoi, m-am indragostit de chimie cu care am avut o relatie frumoasa muulti ani. Astazi sunt si educatoare si invatatoare, si desenatoare si chimist cand fac experimente cu copiii la ateliere.Cui se adreseaza produsele si serviciile tale?
Proaspetelor mamici din Cluj-Napoca si copiilor din toata tara.Poate putin tabu, dar ai reusit sa gasesti un echilibru intre familie si afacere? Vrem si noi sa stim cum.
Mi-e greu, uneori mi-e greu. Mai ales ca pana acum lucram doar noaptea, ziua fiind in permanenta cel putin cu unul dintre copii, trebuie sa recunosc ca nu a fost usor. De cand merge si puiul meu mic la gradinita simt ca totul se aseaza frumos.Ce consideri ca a contribuit mai mult la crearea si dezvoltarea propriului business: educatia pe care ai primit-o in cadrul institutiilor de invatamant sau autoeducatia antreprenoriala, la care ai contribuit tu, prin propria formare? De ce?
Totul a contribuit. Ma ajuta enorm gandirea sistematica dobandita in facultate, ma ajuta si faptul ca m-am autoeducat. Mai am mult de invatat, insa fara baza de la care am pornit, nu cred ca reuseam sa ajung aici.Cum va spune Mos Craciun povestea voastra in aceasta iarna?
Mos Craciun, probabil ca si anul trecut va merge mandru la gradinite si va spune ca a gasit cadouri perfecte pentru copiii care adora sa invete prin joc. Apoi, altora le va pune sub brad activitatile create de mine cu mult drag.Daca ai putea sa te caracterizezi in trei cuvinte, care ar fi acelea?
Simplitate, naivitate, corectitudine.Daca afacerea ta ar fi o poveste, cum ar fi aceasta?
A fost o data un copil care visa sa face ceva util pentru cei din jur. Apoi, multa vreme a uitat de acest vis, insa cand a devenit mama si-a amintit de dorinta ei din copilarie. Si a facut tot posibilul ca lumea din jur sa fie mai fericita. Si a trait implinita pana la adanci batraneti.Care au fost cele mai mari provocari la inceput?
Sa invat sa desenez. Sa lucrez doar noaptea, iar ziua sa fiu mama copiilor mei. Sa merg peste tot cu copiii dupa mine. Sa-mi cresc singura afacerea o data cu copiii.Cum apreciezi nivelul pietei locale/regionale pe sectorul tau?
Imi place sa cred ca aduc ceva nou in Romania. Ajutorul oferit proaspetelor mamici de doula postpartum e ceva nou pentru ramani. Dar sunt sigura ca poate face o diferenta enorma in viata famillilor cu bebelusi.Materialele educative pe care le fac chiar sunt ceva nou la noi in tara. Cel putin caiete de activitati precum Minu Busy Book eu sincer nu am vazut. Dar sunt foarte bine primite. Chiar exista parinti care pun pret pe educatia copiilor lor.